Huskeliste til bryllup

9-12 månder før bryllupet.
    •    Ha enkel servering. Det kan være fingermat eller en kake og noe godt å drikke.
    •    Noen velger å annonsere selve forlovelsen på festen, og inviterer til noe annet enn en forlovelsesfest for å overraske.
    •    Det er vanlig med en tale fra brudeparet eller brudgommen om hendelsen som kommer, og takke at alle ville komme å feire forlovelsen med de.

7. Sett en dato for bryllupet.
Om dere ønsker bryllupet i mai, juni eller august må dere være spesielt tidlig ute med bestillingene deres, da disse er de mest populære månedene for bryllup. Om dere har spesielle lokaler dere ønsker kan det være lurt å finne et par-tre aktuelle datoer for bryllupet, for så å sjekke med kirke og selskapslokale om disse datoene er ledige.

8. Hva slags bryllup ønsker dere?
Hva slags type bryllup dere ønsker vil være med å påvirke mange valg videre i denne prosessen, bland annet valg av lokaler. Det er lurt å ha et bevist forhold til det fra starten slik at dere planlegger mer målbevist. Hvilken stil ønsker dere å holde gjennom bryllupsdagen? Er det en spesiell farge som går igjen, et tema eller en spesiell plass som blir gjennomgående? Eksempelvis ønsker dere at rødt skal være gjennomgående? Kanskje lysblått? Eller er det mer et tema som er viktig, som bondebryllup? Et herskaplig bryllup med fargen lysblå sentralt, romantisk hagebryllup og et bryllup med fokus på rød.

9. Lag gjesteliste til bryllupet.
Sett opp en grov oversikt over hvem dere ønsker å invitere i bryllupet. De fleste blir overrasket over hvor lang listen blir, og nesten alltid må det gjøres noen kompromiss. En vil så gjerne ha alle kjente og kjære der, men dere vil oppdage at mye av bryllupsplanleggingen blir basert på pris per gjest, og jo større gjestelisten er jo dyrere blir bryllupet. Dere trenger ikke komme med eksakt antall gjester med en gang, men et nogenlunde-tall. Når dere booker blandt annet lokaler og mat vil disse være opptatt av antall personer.
Dere bør også tenke over om gjestelisten er ujevnt fordelt, det bør den ikke være. Eneste unntaket er om en av dere har en større familie enn den andre. Tenk også over om dere vil ha barn i bryllupet. Det vil påvirke mye, blandt annet hvor lang bordsettingen kan være, alkoholinntaket, hvor lenge gjester kan bli i bryllupet osv.

10. Reserver selskapslokale.
På populære plasser kan det være opp til 1 års ventetid, det er derfor lurt å være ute i god tid. Noen lokaler er plasser alle kjenner til, men det finnes også skjulte skatter der ute. Vår anbefaling er derfor å snakke med familie, venner, kollegaer og andre for å finne det perfekte bryllupslokalet for dere. Husk også å gjøre søk på internett, de fleste bryllupslokalene har hjemmesider med informasjon til dere.
Start med å sett opp en liste over aktuelle lokaler, gå så igjennom listen og still noen kritiske spørsmål for å luke ut uaktuelle lokaler. Spørsmål eller ting dere må bestemme dere for kan være:
    •    Passer lokalet til stilen dere ønsker for bryllupet? Har dere muligheten til å pynte og få det slik dere ønsker?
    •    Har vi budsjett til det lokalet?
    •    Ønsker dere lokaler som kommer med full pakke (dvs. med kokk, serveringspersonale ol.)? Dette kan fort bli kostbart, men dere sparer dere selv for mye planlegging. Dette vil da bli en av budsjettets største poster og sette føring for mye annet av planleggingen.
    •    Ønsker dere kun lokaler og ordne resten selv? Det vil bli veldig mye mere planlegging og jobb, men det er den mest økonomiske måten å ha et bryllup på.
    •    Er lokalene store nok til antall personer dere er? Kanskje det er for stort?
Når dere har funnet lokalet dere trur kan passe så ringer dere verten og avtaler en befaring. Det er da en del ting dere bør spørre om som kan påvirke valget deres eller som det er greit å vite til senere i planleggings fasen. Det kan være at dere ønsker å stille en del spørsmål på telefonen først om det er noen deal breakers som pris, hvor mange gjester de tar ol. Dere sparer dere da en ekstra tur.
    •    Priser?
    •    Hvor mange gjester det er plass til?
    •    Spørr om de har godkjent skjenkebevilling.
    •    Sjekk at lokalet ser bra ut, inkl. kjøkken, garderobe og toalettforhold.
    •    Gode tilkomstmuligheter / stor nok parkering?
    •    Eget rom for bryllupskaken / kakene?
    •    Kjølemuligheter for kaker/drikke?
    •    De ulike menyene, evt kjøkken?
    •    Avbestillingsforsikring i tilfelle bryllupsdatoen må utsettes/endres.
    •    Om barn skal komme i bryllupet trenger dere å forhøre dere om et eget barnerom som  inneholder noe som kan sysselsette barna.
    •    Er lokalet ledig dagen før for pynting?
    •    Er det noen plass rundt lokalet som det passer at en tar bilder?
    •    Er det mulighet for å koble opp musikk (for et band, evt.stereo)?
    •    Hvor lenge kan festen holde på utover kvelden/natten?
Etter en ringerunde eller besøksrunde sitter en ofte igjen med en til to favoritter, og da er det bare å velge.

11. Valg av vielsesform og reservering av plass.
Finn ut hvilken vielsesform som passer dere; kirkelig vielse eller borgerlig vielse.  Se den enkelte siden for mer informasjon rundt de ulike vielsesformene. Når dere har valg vielsesform kontakter dere vigselmann (den personen som foretar vielse) for å reservere plass og/eller avtale et møte. Kontaktinformasjon finner dere på hjemmesidene til kirkelig vielse eller til Norges domstoler.

12. Finn og bestill bryllupsklær.
Bryllupskjolen - det kan ta mange måneder å finner den perfekte kjolen, så start tidlig. Det kan være lurt å starte å se i blader og på nett etter kjoler bruden liker, for så å dra i brudesalonger og på brudemesser. Mange brudemesser er i januar, så kan være lurt å vente å kjøpe kjolen til etter det, med mindre bruden allerede har funnet den perfekte kjolen. Det er lurt å vente å kjøpe kjolen til etter dere har funnet lokaler, da lokalene vil si mye om temaet for bryllupet, og en ønsker som oftest at kjolen passer temaet. Kanskje vil bruden også ha tiara, slør, hansker, sko, underskjørt og eventuelt vinterkåpe?
Antrekk til brudgommen – Om brudgommen har spesielle ønsker kan det være lurt også for han å starte tidlig å lete. Om han bare skal ha seg en dress er dette noe en kan vente med til det nærmer seg.
Tips! Under siden «bryllupsbudsjett» vil dere finne mange forslag på hvordan finne bryllupsklær til en greit pris.

13. Bestem dere for bryllupsreise.
Dette er tiden for å begynne å dømme, men husk at det er vanskelig å gå tilbake om dere har funnet den perfekte reisen. Dere bør starte med å snakke sammen om hva som er viktig med bryllupsreisen, er det tid til hverandre, oppleve mest mulig, familietur? Hva ønsker dere å få ut av reisen? Det kan være mye planlegging som ligger bak en bryllupsreisen, og det kan derfor være lurt å sette bort denne jobben til et reiseselskap. Om dere er ute i god tid kan dere få noen gode tilbud. De har forslag for alle budsjetter.
Bryllupsreisen ender ofte opp med å være en av de største kostnadspostene ved et bryllup, så for de av dere som har et budsjett å planlegge etter, sjekk våre sparetips på siden «bryllupsbudsjett».
Tips! Om dere skal på bryllupsreise til utlandet og dere har endret navn, så husk å få dere nytt pass før dere drar. Ta kontakt med politiet i ditt disktrikt for nytt pass.

14. Skal dere ha bryllupsforsikring?
Dessverre er det ikke slik at ting alltid går etter planen, det kan være sykdom i nær familie, ulykker, dødsfall eller så kan det være at hotellet der dere skal ha selskapet gå konkurs. Mye kan gå galt, og om dere ender opp med å avlyse bryllupet er det dessverre slik at mange av kostnadene må dere uansett dekke. Om dere har en bryllupsforsikring dekker den utgifter for deres bryllup dersom noe skulle gå galt. Det er mange som velger å ha denne sikkerheten, mens mange syns det er en unødvendige kostnad. Vi anbefaler en bryllupsforsikring om dere skal ha et kostbart bryllups.  

15. Frisør og sminke må bookes inn.
Frisør - Spesielt om bruden har en spesifikk plass hun ønsker å få stelt håret sitt er det lurt å være tidlig ute. De fleste frisørere tar ikke inn flere bruder samme dag. For enkelte bruder er dette noe av det første hun booker inn når forlovelsen har funnet sted. Det kan være lurt å booke inn prøvetimen samtidig (pleier å være mellom 1-4 uker før bryllupet) så slipper bruden å tenke mer på det. Til prøvetimen må bruden huske hårpynt og bilde av brudekjolen. Dette kan være med å påvirke valg av frisyre.

Brudepynting -  Kanskje gjør frisøren dette også, og er det greit å booke alt der. Om ikke er det lurt å tenke på hvor bruden bestiller time for sminking. Det bør ikke være for langt unna frisøren. Det er kjedelig å måtte kjøre frem og tilbake på bryllupsdagen.
Kanskje kan frisøren og sminkør komme til dere?